Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Clustersectoren

Clustersectoren

Limburg wordt gekenmerkt door een uniek ondernemersvriendelijk klimaat

Ondernemingen uit meer dan 25 landen investeerden reeds in Limburg. Limburg herbergt hierdoor een uniek netwerk van zowel lokale als internationale ondernemers. 

De speerpuntsectoren in Limburg zijn de gezondheidssector(Health & Care), logistiek(Smart logistics), duurzame energie(Cleantech), maakindustrie(Mechatronica) en creatieve industrie(Createch & ICT)

Logistiek

De logistieke hotspot Limburg, gelegen in het hart van Europa heeft een trimodale verbindingen met zowel de haven van Antwerpen (80km) als Rotterdam (175km). 
Specifiek voor de haven van Antwerpen vervult Limburg de rol van 'poort naar Europa'. De multimodale ontsluiting (via de weg, het spoor, het water en de lucht), de beschikbaarheid van kostefficiënte ondersteunende diensten (transport, douane, ICT en de aanwezigheid van logistieke bedrijfsinfrastructuur en opgeleide arbeidskrachten) maakt van Limburg een logistieke hotspot. 

Een groot aantal internationale bedrijven investeerden al in Limburg via mondiale en Europese distributiecentra of via het outsourcen van hun Europese distributie aan één van de vooraanstaande logistieke spelers. In combinatie met de nabijheid van grote Europese hubs zoals TNT in Luik en UPS in Keulen, plaatst Cushman & Wakefield Limburg niet voor niets bovenaan de lijst met logistieke hotspots, dit minstens tot en met 2019.

 

Gezondheidszorg

Medtech - Caretech - Biotech

Limburg kiest resoluut voor het leven. De Health&Care sector omvat ondermeer de medische technologie, zorgindustrie, farma- en biotechnologie. Enkele successen binnen het domein van Health&Care in Limburg zijn het Britse Apitope (o.a. diagnostiek Multiple Sclerose en Reumatoïde Artritis), Helvoet Pharma (verpakking farma), Amakem (geneesmiddelenontwikkeling) en het Nederlandse Mubio (o.a. ontwikkeling diagnostische kits).

Naast diverse lokale financieringskanalen, kunnen investeerders een beroep doen op aanwezige academische onderzoeksexpertise en hebben ze toegang tot de industrie en ziekenhuizen via o.a.LifeTechLimburg.be, een helpende hand voor Life Sciences ontwikkelingen in de regio. 

Naast de voormelde troeven biedt Limburg eveneens gespecialiseerde infrastructuur en diensten aan voor jonge, startende en meer geavanceerde biotechbedrijven via de eigen Limburgse bio-incubator op de campus van UHasselt, BioVille.

Smart and Sustainable Industries

Cleantech - Mechtronica - Createch & ICT

Limburg, het kruispunt tussen economie en ecologie. Limburg zet hoog in op Cleantech en duurzaam energie, ondermeer via een eigen klimaatplan. Met dit plan engageren Limburg, LRM en haar partners zich om de provincie klimaatneutraal te maken tegen 2020.

Belangrijke spelers binnen de 'Smart and Sustainable Industries' sector zijn Punch Powertrain (CVT, hybride aandrijving), Group Machiels (waste-to-material) en Hansen Transmissions (tandwielkasten windturbines).

Het Cleantechplatform.be bevordert cleantech kennisoverdracht en bundelt expertise. Ze vormt een uitgebreid netwerk met de belangrijkste cleantech partijen binnen bedrijven, kenniscentra, investeerders en overheden. 
Binnen EnergyVille in Genk gaan energieonderzoek, -ontwikkeling en businessontwikkeling hand in hand. EnergyVille wordt gezien als het Europees topcentrum in groene energie, onderzoek en ontwikkeling. EnergyVille is tevens partner van de Europese kennis-en innovatiegemeenschap voor energie (KIC InnoEnergy), een samenwerkingsverband van universiteiten, onderzoeksinstellingen en de industrie, gesteund door het Europees instituut voor innovatie en techno-logie (EIT). 
De Cleantech Campus in Houthalen, GreenVille biedt een uniek bedrijvenpark met focus op cleantech gerelateerde ondernemingen. 

Ten slotte worden ook verschillende toekomstige state-of-the-art projecten geïnitieerd. Deze zorgen, op een alternatieve wijze, voor energieopwekking. Voorbeelden zijn ondermeer methaangasextractie (CBM) en het Europese MetaPV project.

Contact opnemen

Corda Campus - gebouw 6B
Kempische Steenweg 303 bus 101
BE - 3500 HASSELT
T -

Nieuwsbrief